Praktische zaken

Visum
Voor de reis naar Myanmar heeft u een visum nodig. Deze kunt u aanvragen via de volgende website: www.evisa.moip.gov. De kosten hiervan bedragen  $50 (betaling via creditkaart). Bij de aanvraag voegt u een kopie van uw paspoort (in pdf-file) en een pasfoto toe. Let erop dat uw paspoort bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor de 1e overnachting kunt u het volgende adres opgeven: Vega Star Hotel, No 68 Oak Kyinn Station Road, Yangon. In de regel krijgt u 2 werkdagen na aanvraag het visum per mail toegestuurd. De houdbaarheidsdatum van het eVisa is 90 dagen, tellend vanaf het moment uitgifte, dus vraag het niet te vroeg aan. Bij binnenkomst in Myanmar mag u er 28 dagen mee verblijven.

Vliegticket
Samen met u gaan we op zoek naar het ticket dat het beste bij u past. Natuurlijk kunt ook zelf op zoek gaan naar een ticket. Hiervoor zijn de volgende sites handig om te gebruiken: https://gate1.nl of http://skyscanner.com. Voor de vlucht kunt u kiezen uit de volgende luchtvaartmaatschappijen: Emirates, Ethihad, Singapore Airlines, Thai Airways, KLM, China Airways. Meestal kunt u hier 30 kg per persoon aan bagage meenemen. Voor binnenlandse vluchten geldt echter een maximum 20 kg! Hou hier dus rekening mee. Vroeg boeken scheelt vaak in de prijs. U moet rekening houden met een prijs van ca €900 à €1.000 per ticket als u op de snelst mogelijke manier naar Yangon wilt vliegen. Heeft u de tijd, dan is het ook mogelijk om voor lagere bedragen te vliegen. Zorg er wel voor dat u dan steeds voldoende overstaptijd heeft waarbij ook uw bagage mee kan komen!
Het is aan te raden om een aantal dagen voordat de reis begint al in Myanmar te zijn. Op deze manier bent u dan al een beetje gewend aan het land, de temperatuur en het te overbruggen tijdsverschil met Nederland van 4,5 uur later.

Praktische zaken

Belangrijk voor de terugvlucht naar Nederland

Mocht u besluiten om direct na de fietsreis weer terug te keren naar Nederland, dan moet u er rekening mee houden dat u een dag nodig heeft om van Bagan naar Yangon te reizen. Wilt u  nog op dezelfde dag doorvliegen naar Nederland, boek dan de terugvlucht die in de avond uit Yangon vertrekt. Het vervoer van Bagan naar Yangon is niet bij de prijs inbegrepen. Er gelden de volgende tarieven: met het vliegtuig (ca. €110) of met busvervoer (ca.€15) en voor een eventueel verblijf in Yangon (ca. €45). Deze boekingen kan ik voor u regelen.

Betaling van de reis
De prijs van de reis bedraagt €1.280 en er geldt een aanbetaling van €256 (= 20% van de reissom) te voldoen uiterlijk 2 weken nadat u heeft aangegeven met de reis mee te gaan. Het resterende bedrag van €1.024 maakt u uiterlijk 8 weken voor vertrek aan mij over op  rekeningnummer: NL 97 INGB 0008499742 t.n.v. W.A.E. van der Zwan onder vermelding fietsreis Myanmar 22-12-2018 of fietsreis Myanmar 26-01-2019 (de startdata van de reizen).

Restitutie en terugbetaling bij het afmelden voor de reis
Het kan na boeking gebeuren dat u de reis voor vertrek moet annuleren. Dan gelden de volgende voorwaarden:
De aanbetaling van 20% krijgt niet terug tenzij er nog een andere gegadigde wordt gevonden die de plaats van u gaat innemen. Is dit laatste het geval dan gaat de aanbetaling voor zo veel als mogelijk terug naar u; het kan namelijk zijn dat ik een aantal reserveringen moet maken die niet te annuleren zijn zoals bijvoorbeeld de binnenlandse vluchten. Deze zijn met een extra betaling wel over te schrijven op een andere naam en zullen in dat geval verrekend worden met de aanbetaling. Deze regeling geldt tot 56 dagen (=8 weken voor het vertrek).
Voor annulering van de reis in de periodes daarna (van 56 tot 7 dagen voor vertrek) gelden de volgende voorwaarden waarbij er geen vervanger is die de reis gaat overnemen:
• Bij annulering tussen de 56e en 42e dag voor vertrek: 30% van de reissom,
• Bij annulering tussen de 42e en 28e dag voor vertrek: 50% van de reissom,
• Bij annulering tussen de 28e en 14e dag voor vertrek: 75% van de reissom,
• Bij annulering tussen de 14e dag tot 7e dag voor vertrek: 90% van de reissom,
• Bij annulering binnen 7 dagen voor vertrek: 100% van de reissom.

Gezondheid

Lichamelijke gesteldheid
Als u met deze reis mee gaat, is het geniet u meer als u uitgerust bent en over een goede gezondheid en conditie beschikt. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat u maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als ‘reizigersdiarree’ veroorzaakt door een ander klimaat en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
Bij een reis door de tropen, is er altijd het risico van ziektes die we in Nederland niet (meer) tegenkomen. Hoewel de gezondheidsvoorzieningen op het platteland in Myanmar veelal beperkt of ontoereikend zijn, hebben grote steden als Yangon en Mandalay ziekenhuizen en dure klinieken die overeenkomen met die in de westerse wereld.
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook ‘medisch paspoort’). Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

EHBO
U draagt zelf  zorg voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, ed.

Vaccinatie
Een aantal vaccinaties zijn nodig bij het reizen in Myanmar. Neem hiervoor contact op met de GGD.

Kyat
De munteenheid van Myanmar is de Kyat (spreek uit als tsjat). Er zijn bankbiljetten van 50, 100, 200, 500, 1000, 5000 en 10.000 kyat. Eind 2017 was de koers 1 EURO = 1.500 Kyat.

Geldautomaten
In de meeste plaatsen zijn geldautomaten te vinden. Wel is het belangrijk dat u van te voren uw bankpas instelt voor gebruik buiten Europa. Betalen met een creditkaart kan wel maar is erg duur.
Trek bij aankomst op de luchthaven van Yangon uw geld, hier staan diverse geldautomaten. Het maximum bedrag dat u kunt trekken is 300.000 Kyat en dan betaalt ook nog eens 5.000 kyat commissie per trekking. Bij elkaar net iets minder dan €200.

Kleding
We komen in Myanmar aan in het droge seizoen. Omdat we zowel in de bergen (waar het in de ochtenden en avonden flink kan afkoelen) als in het laagland zitten(waar de temperatuur lekker kan oplopen) is het zaak rekening te houden met uw kledingkeuze. Draag daarom liefst kleding in laagjes zodat u zich makkelijk aan de omstandigheden kunt aanpassen. Een regenjas kan niet ontbreken, een tropische bui is nooit uit te sluiten.

Routebeschrijving
De route die wordt gefietst wordt beschikbaar gesteld voor GPS. Mogelijk komen er ook nog globale kaarten van de route maar die zijn niet geschikt om mee te fietsen. De beide gidsen die meefietsen hebben de route op hun smartphone. De kans dat u verdwaalt zonder GPS is zeer klein omdat het wegennet vrij beperkt is qua omvang. Toch is het zeer aan te raden om met GPS op de smartphone te fietsen. Het geeft u bewegingsvrijheid als u zelf iets wilt ondernemen op de fiets. Via onderstaand adres vindt u een mogelijkheid om hiervoor een cursus te volgen. U zult hier de rest van uw fietsersleven veel plezier van hebben. http://jsgblom.nl/gpsfietser/

De fiets
We fietsen op Trek mountainbikes die voorzien zijn vering en de speciale banden (47 mm breed)  die het fietsen comfortabel maken. De fiets is verder uitgerust met een bagagedrager. Het is handig om zelf een fietstas mee te nemen waar u wat spullen in kunt stoppen. Hoewel de fiets is voorzien van zadel en trappers, is het aan te raden uw eigen zadel bij u te hebben. Hieraan bent u gewend; niets is zo erg om te fietsen met zadelpijn. Ook uw eigen trappers kunnen worden gemonteerd. Gedurende de tocht wordt uw fiets schoongemaakt en onderhouden.

Over de accommodaties
Tijdens de reis overnacht u altijd in hotels en guesthouses van goede kwaliteit met gedeelde tweepersoonskamers, privé-badkamers, warm water en airconditioning. En die bijna altijd beschikken over goed wifi.
Het ontbijt is een combinatie van westers en oosters: witte boterhammen met jam en gebakken ei, pancake’s, fruit, honing, noodles en gebakken rijst. Het is aan te raden om zelf wat aanvulling mee te nemen zoals muesli of havermout. Ook voor onderweg kan het geen kwaad om wat eetbaars bij u te hebben. Onderweg is er vaak de gelegenheid om iets te kopen.

Kennismakingsbijeenkomst
Het is de bedoeling om van te voren nog een kennismakingsbijeenkomst te organiseren voor de mensen die met de tocht mee gaan. Het is leuk om te weten met wie u de reis gaat maken. Tevens geeft dit de mogelijkheid om nog vragen over de reis te stellen en ideeën met elkaar uit te wisselen. De datum hiervoor wordt nog bekend gemaakt.

Veiligheid en cultuur
Het gebied waar wordt gefietst is als zeer veilig te beschouwen. We blijven ver uit de buurt van gebieden waar het onrustig is. Er kan ’s avonds gerust over straat worden gelopen. Toch is het goed om u te registreren bij het Ministerie van Buitenlandse zaken. Hier kunt u opgeven welke periode en waar u verblijft in Myanmar.

Begroetingen en aanrakingen
Het is niet gepast iemands hoofd aan te raken of kinderen over hun hoofd te wrijven. Het wordt als onfatsoenlijk ervaren om iemand of iets met de voet aan te wijzen. U zult zich daarom omstandig moeten verontschuldigen wanneer u op iemands tenen gaat staan of per ongeluk zijn of haar voeten raakt. Handen schudden of iemand iets overhandigen doet men met de rechterhand, terwijl u met uw linkerhand uw rechter elleboog aanraakt.

Huis, tempel en klooster
Men doet de schoenen uit wanneer men een huis of tempel binnengaat. Het is niet de gewoonte om over iemand heen te stappen die op de vloer zit of ligt. Ingetogen kleding (lange broeken of lange rokken, bedekte schouders en bovenarmen) en bescheiden gedrag (poseer niet en zit niet op boeddha-beelden) worden bij een bezoek aan boeddhistische tempels en kloosters (zonder schoenen) op prijs gesteld.

Verzekeren
Zorg ervoor dat u goed verzekerd op reis gaat. Altijd een reisverzekering afsluiten met medische repatriatie in het pakket, zodat u bij medische noodzaak door een SOS team naar Thailand kan worden vervoerd (zie ook  ‘6. Welke afspraken gelden er’ ).